EarlyMorning - Progress & Discussion

One suite to code them all. An complete IDE and assembler for all your z80 projects!

Moderators: benryves, kv83

Post Reply
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

0.3.1.0 has been released.

Use auto-updater to install the new version. You can also manually update from 0.3.0.0 to 0.3.0.4 by downloading this file
Image
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

sooo. anyone tried this yet?
Image
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

Hmmm... anyway, I started to working on the next version. I'm working on plugin's (blame ben, the plugin-maniac :P) so that people can make theire own dll's for compression for example. The compression dll actually works for a great part, but to work completly I have to rewrite a great deal of the 'core-code' of EM so that all classes are in different dll's (for example; the resource classes like "sprite" and "map" will be in the resource.dll)
Image
User avatar
benryves
Maxcoderz Staff
Posts: 3078
Joined: Thu 16 Dec, 2004 10:06 pm
Location: Croydon, England
Contact:

Post by benryves »

Oh dear, it's not catching is it? ;)

I'm afraid to say I haven't had a chance to use a tile/map editor recently, so no testing from me at the moment. :(
User avatar
Jim e
Calc King
Posts: 2457
Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Contact:

Post by Jim e »

Sorry just barely tested.

My first shot at trying move to resulted in an error. I thought that was odd, But I've tried again and Im not able to recreate the error. So Im gonna call that first time a fluke or something.

compression seems to work fine as well. I like the customaztion availble for the output.

I do have 1 problem though, if compression is on there isn't an easy way to pick a map out of a collection. Or even if the maps are different sizes it would be troublesome.

So is there a way to access the name given to the maps and sprites without the 1. 2. 3. stuff?
It would also be nice to make a LUT of the labels.
Image
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

@Jim E:
Never encountered the bug you described, so I hope it was fluke indeed :)

I don´t get your problem btw. Do you mean you want to get the title of a map/sprite for your .inc file?

Thanks for the comments btw :D
Image
User avatar
Timendus
Calc King
Posts: 1729
Joined: Sun 23 Jan, 2005 12:37 am
Location: Netherlands
Contact:

Post by Timendus »

He wants to get pointers to the different maps.
http://clap.timendus.com/ - The Calculator Link Alternative Protocol
http://api.timendus.com/ - Make your life easier, leave the coding to the API
http://vera.timendus.com/ - The calc lover's OS
User avatar
Jim e
Calc King
Posts: 2457
Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Contact:

Post by Jim e »

I found 2 bugs in the rle generation.

First look at this

Code: Select all

;2. egg
 .db 272    ;length
 .db 17     ;hieght
 .db 16     ;width
 .db 255    ;escape
 .db 255,271,0,4,0    ;rle compressed map
First thing you should notice is that 271. On a DB, brass and tasm will generate errors, Spasm would would and it 255. When you do RLE you have to limit the maximum run to 255(well technically 256). so that shoould actually be 2 runs instead like this:

Code: Select all

 .db 255,255,0,255,16,0 
The second bug I found in RLE generation was that the maps were 1 byte larger than intended.
The above map is only 272 bytes long, 271 of those are 0 the last should be 4. however there is an extra 0 after the 4, so thats just wasteful.



Last about the issue I was talking about earlier. Lets say i have this map collection:

Code: Select all

;MapCollection - mapcollection 
map:
 .db 4
;1. map
 .db 64
 .db 8
 .db 8
 .db 255,4,3,0,6,255,4,0,1,1,9,255,3,1,10,1
 .db 9,9,15,13,13,0,1,3,0,15,15,1,7,1,13,1
 .db 1,14,5,5,16,13,0,2,1,255,3,5,255,4,3,1
 .db 5,1,5,12,3,18,3,255,3,5,15,12,12,3,3,0
;2. egg
 .db 272
 .db 17
 .db 16
 .db 255,255,271,0,4,0
;3. sweet
 .db 240
 .db 20
 .db 12
 .db 255,255,3,0,255,5,3,255,7,0,3,255,4,0,3,3
 .db 255,5,0,3,255,11,0,3,255,11,0,3,255,11,0,3
 .db 255,11,0,3,3,255,11,0,255,5,3,255,11,0,3,255
 .db 11,0,3,255,10,0,3,3,255,18,0,5,255,11,0,5
 .db 255,11,0,5,255,11,0,5,255,11,0,5,255,11,0,5
 .db 5,255,19,0,255,12,5,0
;4. guy
 .db 4
 .db 2
 .db 2
 .db 255,0,1,2,3,0
How would I address map 3? The only way I can think of is to fake decompress through all the maps untill I get to the map that I want. But that is extremely impractical.

What I was suggesting was a way to make labels and possibly luts.

Basically an output like this:

Code: Select all

mapcollection:
 .db 4
 .dw map     ;Look up table
 .dw egg
 .dw sweet
 .dw guy

map:
 .db 64
 .db 8
 .db 8
 .db 255,4,3,0,6,255,4,0,1,1,9,255,3,1,10,1
 .db 9,9,15,13,13,0,1,3,0,15,15,1,7,1,13,1
 .db 1,14,5,5,16,13,0,2,1,255,3,5,255,4,3,1
 .db 5,1,5,12,3,18,3,255,3,5,15,12,12,3,3,0
egg:
 .db 272
 .db 17
 .db 16
 .db 255,255,271,0,4,0
sweet:
 .db 240
 .db 20
 .db 12
 .db 255,255,3,0,255,5,3,255,7,0,3,255,4,0,3,3
 .db 255,5,0,3,255,11,0,3,255,11,0,3,255,11,0,3
 .db 255,11,0,3,3,255,11,0,255,5,3,255,11,0,3,255
 .db 11,0,3,255,10,0,3,3,255,18,0,5,255,11,0,5
 .db 255,11,0,5,255,11,0,5,255,11,0,5,255,11,0,5
 .db 5,255,19,0,255,12,5,0
guy:
 .db 4
 .db 2
 .db 2
 .db 255,0,1,2,3,0
Image
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

well... labels are possible afaik, but I'll look into it tommorow... I'll aslo try to fix those rle problems you discribed.
Image
User avatar
benryves
Maxcoderz Staff
Posts: 3078
Joined: Thu 16 Dec, 2004 10:06 pm
Location: Croydon, England
Contact:

Post by benryves »

Jim e wrote:On a DB, brass and tasm will generate errors, ...
It does? If so, that's a bug. ¬_¬
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

Jim E: your bugs have been noted btw as BG-021 and BG-022. Could you send me the .emr file, for testing purpose? (you know my mail, right?)

about the pointer problem; would it be enough to have a table with the position of the map?

example

Code: Select all

map_table: 
   .db 0,10,25,30 ... etc.

maps:
   ;Map 1
   .db 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
   ;Map 2
   .db 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
   ;Map 3
   .db 0,0,0,0,0
   ;Map 4
   .db ..... etc....
Image
User avatar
tr1p1ea
Maxcoderz Staff
Posts: 4132
Joined: Thu 16 Dec, 2004 10:06 pm
Location: I cant seem to get out of this cryogenic chamber!
Contact:

Post by tr1p1ea »

Pointer table, why cant you just do that yourself? I certainly would expect such functionality from the graphics tools.
"My world is Black & White. But if I blink fast enough, I see it in Grayscale."
Image
Image
User avatar
kv83
Maxcoderz Staff
Posts: 2735
Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Location: The Hague, Netherlands
Contact:

Post by kv83 »

Isn't that what we are trying here to do, tr1p? (Maybe I don't get your question?)
Image
User avatar
tr1p1ea
Maxcoderz Staff
Posts: 4132
Joined: Thu 16 Dec, 2004 10:06 pm
Location: I cant seem to get out of this cryogenic chamber!
Contact:

Post by tr1p1ea »

Oops sorry it is supposed to read:

"I certainly wouldnt expect such functionality from the graphics tools."

*hides*
"My world is Black & White. But if I blink fast enough, I see it in Grayscale."
Image
Image
User avatar
Jim e
Calc King
Posts: 2457
Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Contact:

Post by Jim e »

Well now I'm confused. But there needs to be a label for each map regardless of the table. Labeling the map collection alone isn't enough. Even if I could go in and label it myself thats just impractical when you want to make a tiny change out 20 maps.
Image
Post Reply