MaxCoderz

for your 1 bit pleasure!

All times are UTC




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 77 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: [MARIO] Mario
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 4:29 am 
Offline
Sir Posts-A-Lot

Joined: Sat 18 Dec, 2004 3:38 am
Posts: 228
Take a look:

Image

More realistic framerates on this AVI video (needs DivX decoder):
http://www.maxcoderz.net/mario/mario1.avi

(Framerates on VTI and especially calc are of course much higher)
Do you like it? My first goal is Mario Bros 1 functionality. As you can see, basic functionality and gameplay is there!!

Work to do for SMB1'ish functionality:
- Edge detection for Koopa Troopa
- the Fire Flower upgrade and the Starman
- Moving platforms
- Pipe warp
- Level system
- More monsters
- multi-object monsters (master-slave relationships)

I'll be a happy man if i could achieve that.

EDIT: If you look at the shell->questionbox collision detection, you'll see a bug: the qbox doesnt always open. That bug is very recent...
EDIT2: I almost forgot: Thanks DWedit for your wonderfull 8-way scrolling routine! I used my own scrolling routine earlier, but yours seemed to be faster, so thats what i implemented ;)


Last edited by Duck on Sun 16 Jan, 2005 6:10 pm, edited 3 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 5:40 am 
Offline
Calc King
User avatar

Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Posts: 2457
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Damm...thats nice. Awsome graphics and 8-way scrolling.
So whats your goal, replicating the original games or external levels or both?
No..no..this is to sweet, I must be dreaming.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 5:52 am 
Offline
Maxcoderz Staff
User avatar

Joined: Thu 16 Dec, 2004 10:06 pm
Posts: 4094
Location: I cant seem to get out of this cryogenic chamber!
:shock: Whoa! (this is waht you were hinting at earlier?!).

Thats awesome! Excellent work Duck, you have made me really happy :).

Will you be staying at SMB1 functionality? ... or will you go for SMB3 :twisted:?

_________________
"My world is Black & White. But if I blink fast enough, I see it in Grayscale."
Image
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 6:46 am 
Offline
Maxcoderz Staff
User avatar

Joined: Wed 15 Dec, 2004 7:26 pm
Posts: 2735
Location: The Hague, Netherlands
at the moment it does look more like SMB3 than 1 :) Nevertheless I like it very much. Your mario sprites do look ver slick, and with all respect to Sam, I think that your sprites for enemy's and everything else are looking better than those from Sam look :twisted:

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 8:44 am 
Offline
Maxcoderz Staff
User avatar

Joined: Thu 16 Dec, 2004 10:06 pm
Posts: 4094
Location: I cant seem to get out of this cryogenic chamber!
I cant believe how far along it is. It already has a load of features and some very nice touches, like the coins and how blocks shatter etc. Also it looks like it will run extremely smooth on hardware :).

_________________
"My world is Black & White. But if I blink fast enough, I see it in Grayscale."
Image
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 9:44 am 
Offline
Maxcoderz Staff

Joined: Fri 17 Dec, 2004 5:33 pm
Posts: 790
Location: On the dark side of the moon.
:shock: I can't believe you've already done so much and kept it hidden! Nice suprise for the new year :).

_________________
"They say that sea was created by a man named Maarten Zwartbol, a long time ago...." - Duck, an old Corbin version


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 11:15 am 
Offline
Sir Posts-A-Lot

Joined: Sat 18 Dec, 2004 3:38 am
Posts: 228
Quote:
So whats your goal, replicating the original games or external levels or both

I'm not sure yet. Because this will be an original Mario game, it would be nice to get unique functionality (special powers for mario, enemies) and thus a unique levelset.

The original SMB1 levels were compressed in a very efficient way. It only took a few bytes to describe a level. These levels are extremely redundant so I would need to study this compression method.

kv83 wrote:
at the moment it does look more like SMB3 than 1

The SMB3 sprites are my source of inspiration. Some tiles and one sprite (the Magic Mushroom) just looked so good, i re-used them. I'll ask permission to Sam and Bill Nagel before release.

tr1p1ea wrote:
:shock: Whoa! (this is waht you were hinting at earlier?!). Will you be staying at SMB1 functionality? ... or will you go for SMB3 :twisted:? Also it looks like it will run extremely smooth on hardware

Yes, this is what I hinted at earlier. SMB1 functionality is a start. Without the SMB1 features, everyone will complain its not a complete mario :) After that, I may implement more. SMB3 features or original features. And it still runs very smooth on hardware. Current code size is 4.2k. The rest is 8k of sprites, tilemaps and extra buffers for both of these.

Kozak wrote:
I can't believe you've already done so much and kept it hidden! Nice suprise for the new year.

I alerady thought you would like it Kozak :) Your paratrooper game was also a nice surprise back then!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 3:15 pm 
Offline
Regular Member
User avatar

Joined: Fri 17 Dec, 2004 8:30 pm
Posts: 143
That's a nice surprise :) Indeed it is more SMB3 than SMB1 (because you can go back). It must be really smooth on a real calc.

About SMB1 level compression, I think DWedit mentionned it earlier, but I can't remembre how it works.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 4:58 pm 
Offline
New Member

Joined: Fri 17 Dec, 2004 5:34 pm
Posts: 55
Location: Utah
wow man that is awesome!! it has some great features. like breakin the blocks.

p.s. i might ask you for youre turtle shell routine (how you make it move around and bounce off the blocks and such)!
:D


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 6:53 pm 
Offline
Calc King
User avatar

Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Posts: 2457
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Question, does DWedit's routine support maps of vairable size, like how SMB2 could move horizontally then vertically. Thats always something I wanted to see in a calc game. Just curious.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 9:30 pm 
Offline
Sir Posts-A-Lot

Joined: Sat 18 Dec, 2004 3:38 am
Posts: 228
Yes, variable size maps. Camera position can simply be changed by changing paramters (cameraX) and (cameraY). So shifting 1 bit to right is be done by doing
Code:
ld hl,cameraX
inc (hl)


Quote:
p.s. i might ask you for youre turtle shell routine (how you make it move around and bounce off the blocks and such)!

Well, that functionality is not implemented by 1 piece of code, but by many more general functionalities. For example, a routine for object decision, a routine for object speed update, a routine for moving and tile-collision checking, and a routine for mario<->object collisions. All of these have a piece of the ;)[/quote]


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 9:51 pm 
Offline
Calc King
User avatar

Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Posts: 2457
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Wait, hold on. Your shifting the screen just by inc cameraX. So then is the entire buffer for the map redrawn or is just modified(intelligently), becuase that looks like pretty good speed to be redrawn every frame.
Another question, are the tiles Animated (? box, coins) or are the objects.
Man, I'm even more impressed now that i'm seeing it agian, how about another screen shot or better yet a demo of the game, beta testing is always a good idea :D .


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 10:00 pm 
Offline
Sir Posts-A-Lot

Joined: Sat 18 Dec, 2004 3:38 am
Posts: 228
Yes, you guessed correct, the screen is completely redrawn every frame. Animation of tiles (indeed the coins and boxes) is 'free': done by simply changing the tilemap.

As soon as there's more functionality, there'll be more eyecandy. I may make an AVI with higher FPS, because these gifs are pretty bad.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 10:21 pm 
Offline
Calc King
User avatar

Joined: Sun 26 Dec, 2004 5:27 am
Posts: 2457
Location: SXIOPO = Infinite lives for both players
Wow fast reply. I guess I've been playing with greyscale to long, I foregot how fast cpu can be with just black and white, done very well might I add.
I've been working 8way mapper myself, the bw version Im making only shifts the screen twice no matter how many bits need to be shifted by using:
RR (hl)
RL (hl)
RLD
RRD
In theory, It should run very fast, though it's not even running yet at all.
Is this a method similar to what your using or do you have something else going.
Sorry for so many Questions on your code, but Looks way to awesome not to ask how your doing it.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Jan, 2005 10:46 pm 
Offline
Maxcoderz Staff
User avatar

Joined: Wed 15 Dec, 2004 6:06 am
Posts: 579
Location: Chicago!
I think you should switch to Crashman's tilemap renderer. It's what my tilemap routine was attemping to be, and crashman's runs about twice as fast as mine.
The only issue is that you need page aligned graphmem and page aligned sprite buffers, the 'tilemap' in memory is actually the high byte of each tile (which limits the total # of tiles to 32), and the tilemap and graphmem are vertical instead of horizontal.

_________________
You know your hexadecimal output routine is broken when it displays the character 'G'.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 77 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB ® Forum Software © phpBB Group | DVGFX2 by: Matt